Koninklijk functioneringsgesprek

Koninklijk functioneringsgesprek

De vraag die mij deze week bezighield: wordt ook de koning onderworpen aan functioneringsgesprekken? Of op zijn minst aan evaluatiegesprekken? De kwaliteit van de troonrede van afgelopen week zou daar namelijk alle aanleiding toe moeten geven. Niet de inhoud, daar gaat de koning niet over. Nee, louter het aspect van de voordracht. Die liep namelijk niet zo lekker als we zouden mogen verwachten.
“Nou ja, een paar kleine foutjes, kan gebeuren toch?” hoor ik de koninklijke hoogheid al tegenwerpen.
Nee, nee, nee, nee! Niks kleine foutjes! Zoals de Amerikanen plegen te zeggen: You had ONE job! Het enige wat je hoefde te doen was perfect voordragen, foutloos, goed op toon!

Mierenneuken

De majesteit probeert het te relativeren. Hij vindt het spijkers op laag water zoeken. Om niet te zeggen mierenneuken. Splinterschilderen.
Daar gaan we niet in mee. Dat wordt een hellend vlak. Dan daalt het niveau met elk nieuw parlementair jaar. De kwaliteit moet worden bewaakt. Anders zitten we uiteindelijk met een amechtig brabbelend staatshoofd dat op elke bladzij wel een keer de draad kwijt is en hele alinea’s overslaat.
Volgens mij mogen we nog blij zijn dat hij niet lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette! Dan was het op elke bladzij wel een keertje ‘kut!’ of ‘Godverdomme!’.
Dat zou de troonrede overigens wel in belangrijke mate verlevendigen en drie keer zoveel kijkers trekken.

Herstel

“Ik zei alleen een keertje buitenland in plaats van binnenland. En ik zei meteen: herstel!”
Maar dat kan dus juist niet! Begrijp dat dan! Voor iemand die een miljoen per jaar toucheert is dat onvergeeflijk!
Ik geef een voorbeeld. Als een acteur zegt: “There is something rotten in the state of Norway!” kan hij toch ook niet gauw roepen “Herstel! Denmark!” Nee, dan moet de acteur de hele scene overdoen. Op z’n minst. Dat kan bij u nog een langdurige aangelegenheid worden dan.

Lees ook:
Het twijfelachtig nut van de koning

U moet zich realiseren wat u bent, een acteur. Een dure acteur in een doorlopende voorstelling die één keer per jaar een verplicht tekstje moet voorlezen. Zonder fouten. Zonder hakkelen. Is dat nu teveel gevraagd voor al dat geld?
Ja, u zegt het maar hoor. Anders nemen we volgend jaar gewoon Lange Frans…

Laatste revisie op 25 september 2021.

(102 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Bart van der kolk
Bart van der kolk
1 jaar geleden

Van de Prins geen Kwaad… Maar het is natuurlijk wel van belang hoe hij, met zijn gezin, onze nationaal opgehoestte centen gebruikt: mogen we ( het volk) nu wel of niet in ons Nationaal Kroondomein – onze centen- komen tussen oktober en januari? Mogen wij ook met die speedboat van 2 mio mee in Griekenland? Als ik daar met mijn rugzakje aankom? Het is een grote ellende dat deze mensen door het volk ooit tot Koning etc.verheven zijn, en de politiek zal een oplossing moeten zoeken voor deze archaïsche vorm van bestuur: mijn koninkrijk voor een paleis… Dit Koninkrijk is… Lees meer »

John Zwart
John Zwart
1 jaar geleden

wat vader doet is welgedaan, is een stijlvorm die in de patriarchale 19e eeuw getolereerd werd en zelfs gangbaar was. Ongezeglijke kinderen mocht je ongestraft (mild) kastijden. Het hebben (koesteren) van een koningshuis is ook iets wat thuishoort in die 19e eeuw – derhalve is ‘alles wat de koning doet welgedaan is’.
Je zou zeggen dat een eigentijds koninklijk salaris enige 21e eeuwse kritiek dient te aanvaarden. Gestumper en gestuntel is ontoelaatbaar: beter oefenen en geconcentreerd blijven!

Bart
Bart
Antwoord aan  John Zwart
1 jaar geleden

Wat is simpeler dan uitsluitend de koning een salaris (waarschijnlijk ‘koninklijk’) geven, en de rest van de familie wordt uitgesloten van enige functie, en krijgt dus ook geen toelages of andere emolumenten. Probleem grotendeels opgelost..Blijft ons land een ‘monarchie’, maar zonder poespas. Koning dood of incapabel, opvolger door het parlement laten kiezen uit de ‘wettige’ nakomelingen, zoiets als toen koningin Emma voogdes was…
En wat betreft de bezittingen en inkomens: die worden natuurlijk gewoon even nagekeken door de Belastingdienst! Iedere burger gelijke rechten!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
3
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x