Schandpaal AH
Even afreageren

Een middeleeuwse straf voor Gökmen graag

U hebt ongetwijfeld kennisgenomen van het walgelijk gedrag van tramterrorist Gökmen Tanis in de rechtszaal. Hij staat terecht voor moord op vier mensen in de Utrechtse sneltram, maar vindt zichzelf bijzonder geslaagd. Hij werpt kushandjes naar de vrouwelijke rechters, steekt herhaaldelijk zijn middelvinger op, spuugt naar zijn advocaat en kwetst de nabestaanden van de slachtoffers. Van enig berouw of inzicht is geen sprake. Meerdere keren is hij uit de rechtszaal verwijderd vanwege dit gedrag.

Mesjogge mafkees

Dat Gökmen Tanis totaal niet spoort in z’n kanis behoeft geen betoog. Maar deze wetenschap is niet voldoende om er schouderophalend aan voorbij te gaan, de kalmte te bewaren. Nee, het roept een machteloze woede en irritatie op, zelfs bij de mensen die verstandig en redelijk willen blijven. Ook aan humane beginselen en verdraagzaamheid zit een grens.

Sharia

Dit is typisch zo’n geval waarop onze juridisch dichtgetimmerde rechtsstaat niet is toegesneden. Het is goed dat de rechten van elke verdachte zijn gewaarborgd. Maar er zijn lieden die binnen een dergelijk systeem meer ruimte krijgen dan ze verdienen.
Van Gökman zelf hoeft het allemaal niet eens. Hij erkent deze rechtbank niet en heeft er dus ook geen respect voor. In zijn verknipte beleving van de islam is hij alleen verantwoording schuldig aan Allah. Ziet hij dan liever dat de sharia op hem wordt toegepast? Zou geen slimme keuze zijn, want in dat geval wordt hij dezelfde dag nog opgehangen, schat ik zo in.

Hoeveel mogelijkheden heeft de Nederlandse rechter? Gökmen kan uit de rechtszaal worden verwijderd. Maar ik zie niet in waarom hij geen handboeien om krijgt als hij telkens zijn middelvinger opsteekt. Met zijn handen op de rug. Probleem opgelost. Het spugen en grijnzen is te stoppen met een modieus corona-mondkapje. In hoeverre staan internationale humanitaire verdragen een stuk Duct-tape op de bek toe? Of een emmer over de kop? Hier mogen we best eens de grenzen opzoeken, vind ik.

Lees ook:
Zandvoort moet helemaal weg

Middeleeuwse straf

Toch zullen ook hiermee de ergernissen van het machteloze publiek niet weggenomen zijn. Mensen als Gökmen moeten eigenlijk op middeleeuwse wijze worden gestraft. Publiekelijk radbraken, vierendelen, kop eraf en die op een staak spietsen. De verdere afhandeling overlaten aan de vraatzucht van de kraaien. Maar ja, daar zijn we tegenwoordig te beschaafd voor.
Soms voelt beschaving als een kwelling voor het rechtvaardigheidsgevoel.

Update: Op 20 maart 2020 werd Gökmen Tani tot levenslang veroordeeld. Levenslang is de moderne variant van de oubliëtte, de vergeetput.

Laatste revisie op 17 april 2020.

(636 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Een reactie

  • John Zwart

    Helaas helpt het volgen van onze emoties ook de rechtsstaat om zeep. We kunnen voor een gespecificeerde groep van verdachten/daders niet even de sharia adopteren, om daarna weer op onze eigen rechtsorde over te gaan. Het zal een probleem blijven bij rechtspraak tegenover lieden die zich per religieuze definitie altijd boven alles verheven verklaren en zich daarom ongeremd wetteloos gedragen. Maar handboeien bij voorgeleiding lijkt mij in sommige gevallen zeer verdedigbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share