Grote broer Facebook heeft mij lief

Grote broer Facebook heeft mij lief

Ineens moet ik van Facebook af. Anders ben ik een onnozele sufferd. Iemand die niet in de gaten heeft dat al zijn gegevens grootschalig misbruikt worden, dat bedrijven zonder zijn toestemming spioneren in zijn leven.
Arjen Lubach proclameerde afgelopen zondag dat iedereen in dit land Facebook op woensdag 11 april 2018 klokslag 20.00 uur verlaten moet hebben. Zo niet, dan is de sanctie dat je binnen de grachtengordel niet meer serieus genomen wordt. Wij volgen niet langer Facebook, maar Arjen.

Grenzen stellen

Ik geef geen gehoor aan de oproep van Lubach. Ik werd toch al nooit serieus genomen en dat is ook mijn streven niet. Weggaan is een verkeerde insteek.
Het zijn ook niet de gebruikers die in actie moeten komen, maar overheden en juridische instanties. Die moeten serieus grenzen gaan stellen. De nieuwe tijd vereist dit. Multinationale monopolisten hebben zich het internet toegeëigend en het is hoog tijd dat hieraan paal en perk wordt gesteld.

Zo was internet bedoeld

Het sociale model van Facebook is op zichzelf briljant en benut de mogelijkheden van internet ten volle. Zo was het internet ooit bedoeld, de wereld kleiner maken, de ‘global village’.
Het is een van de mooiste toepassingen die internet te bieden heeft. Je kunt contacten onderhouden over de hele wereld, vrienden terugvinden die je uit het oog verloor, mensen volgen die je niet eerder kende maar die mooie dingen doen die jou aanspreken.
Dat model is dus nu besmeurd door de graaikapitalisten als Zuckerberg en Cambridge Analytica. En blijkbaar ook door allerlei obscure lieden uit de wereldpolitiek die democratieën willen ontwrichten en beïnvloeden.

Lees ook:
Bericht aan de harteloze hork

Smartphone ook wegdoen

Ga ik inderdaad van Facebook af? Nee, want daarmee beveilig ik mezelf nog niet tegen dataspionnen. Dan moet ik ook mijn smartphone wegdoen, want allerlei apps die erop staan zijn ijverig bezig mijn data te vergaren en door te seinen.
Mijn TomTom moet weg, want die weet waar ik ben. In mijn auto schijnt een computer te zitten die alles weet over mijn rijgedrag. Bij huisarts en ziekenhuis kunnen ze zich vrolijk maken over mijn Elektronisch Patiëntendossier. Ik vrees alleen dat het minder interessant is dan dat van Barbie, alias Samanta de Jong.

Politiek aan zet

Ik kan zo nog eindeloos doorgaan. Denk niet dat het verlaten van Facebook ook maar iets helpt.
Al in de jaren tachtig interviewde ik Jan Holvast, een van de eerste voorvechters van de privacy in Nederland. Hij waarschuwde toen al voor wat er nu op grote schaal gebeurt: het massaal verzamelen van data, die combineren, het creëren van profielen. Het huidige internet bestond nog niet eens.

De politiek is aan zet, nationaal en internationaal. Laten we multinationals de wereld regeren of blijven we het zelf doen?
Anders zeggen we over een tijdje braaf: “Ik heb de overwinning behaald op mezelf. Ik heb Grote Broer lief.”1Uit: ‘1984″, George Orwell

Afbeelding: Pixabay (CC)

Laatste revisie op 28 mei 2020.

(289 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
lydia
5 jaar geleden

ik ook niet. mijn hele hebben en houden ligt al te grabbel en suikerberg gaat heus wel eens ten onder aan graaizucht. Of diabetes. Niets is voor niets. Erger vind ik wat banken doen met mijn schamele centjes. Aan de ene kant oproepen tot wereldvrede maar mijn rente gaat in schietgerei. De mens, hij roeit zichzelf uit.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
2
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x