De varkens van Schiphol

Verwend lui varken AH

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, heb ik het dit keer niet over de directie van Schiphol, maar over échte varkens. Een wetenschappelijke doorbraak op het gebied van luchthavenbeveiliging! En bovendien een geinig jeugdjournaal-onderwerpje: Schiphol zet varkens in om vogels te verjagen. Altijd leuk om even aan de kinderen te laten zien. Vrolijk huppelende varkens tussen de landingsbanen die de resten van de suikerbietenoogst mogen opeten. Want anders komen de vogels dat doen en die belanden regelmatig in vliegtuigmotoren. Dat is slordig, gevaarlijk en schadelijk. Vorig jaar vloog er 200 keer een vogel in een vliegtuigmotor. Varkens hebben die neiging niet. Hoewel ik bij varkens en vliegtuigen toch wel visioenen krijg van een Monty Python Flying Circus animatie.

Dierenmishandeling

Naast de varkens zijn er ook professionals die in een auto met geluiden en laserlicht vogels verjagen. Het lijkt me fijn voor je motivatie als je tot het inzicht wordt gebracht dat je werk net zo goed door een varken kan worden gedaan.
Volgens de boer die de varkens levert hebben de varkens weinig last van de vliegtuigherrie. Daar geloof ik helemaal niets van. Als ik zélf al gestrest raak van die dagelijkse pokkenherrie, zal dat een varken dat er pal naast loopt zeker niet in de kouwe koteletten gaan zitten. Het lijkt mij gewoon een vorm van dierenmishandeling. Een gemakzuchtige oplossing om geen ‘oogstresten’ (gemiste suikerbieten) op te hoeven ruimen.

Beter leven

Nadat de varkens hun klusje voor Schiphol hebben geklaard, worden ze gewoon geslacht, net als alle andere varkens. Best kans dat die arme beesten iets anders was beloofd, een drie sterren Beter Leven keurmerk of zoiets. Anders ga je niet onbekommerd langs de landingsbanen huppelen. Dat ze er op het Jeugdjournaal vrolijk uitzien is geheel verklaarbaar: normaal komen ze hun hele leven niet eens buiten.

Lees ook:
Nare mensen aan het bewind

Elke tweeënhalve minuut

Varkens hebben snel last van stress. De actie van Schiphol laat weer zien dat de mens te weinig respect heeft voor dieren. Waarom moet een dier worden blootgesteld aan vliegtuiglawaai? We hebben het dan niet over zo nu en dan een vliegtuigje, maar over elke tweeënhalve minuut een bak herrie die de pijngrens van het gehoor ruim overschrijdt. Waarom is men te bedonderd om zelf even die rondslingerende restanten op te ruimen?

Gepeste planten

Nu ik erover nadenk, moet ik het misschien ook eens hebben over die arme suikerbieten die moeten opgroeien onder de rook van Schiphol. Hebben ze daaronder te lijden? Voor wie denkt dat ik nu helemaal doorsla: scholieren deden samen met Ikea een experiment waarbij ze planten lieten opgroeien onder twee verschillende omstandigheden. De ene plant werd voortdurend bekritiseerd en afgekraakt, de andere plant werd telkens liefdevol toegesproken. De tweede plant deed het significant beter! Er valt dus nog heel veel te onderzoeken en te ontdekken. Ik bedoel maar.

Laatste revisie op 4 oktober 2021.

(234 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share