Het twijfelachtig nut van de koning

Koning Willem-Alexander D. Mark

Heerlijk, zo’n onderzoek naar het vertrouwen in de koning. Dat is natuurlijk gefundenes Fressen voor heel bloggend en columniserend Nederland. Je zou bijna denken dat het door de sector zelf is betaald. Weer eens wat anders dan steeds weer corona-nieuws. Ik kan dus niet achterblijven, want het zou een gemiste kans zijn om het er niet over te hebben.

Ik lees dat het vertrouwen dramatisch is gedaald het afgelopen jaar, vooral door zijn vakantieblunder en zijn speedboot van twee miljoen.
Dit zette mij aan het denken. Als het vertrouwen afhangt van dit soort futiliteiten, is het toch tijd om ons eens nader te bezinnen op het nut van het koningschap. Want futiliteiten zijn het natuurlijk in het licht van wat sommige andere monarchen uit heden en verleden uitvraten. Eerder had ik het over de Spaanse ex-koning Juan Carlos, die het stelselmatig vreemdgaan tot zijn koninklijke opdracht rekende. Of zijn grootvader Bernhard, die weliswaar geen koning was gelukkig, maar alleen al als prins-gemaal voldoende rotzooide om de monarchie in problemen te brengen. Zoals daar waren: de productie van enkele bastaarddochters en de corruptie bij de Lockheed-affaire. De Britse Prins Andrew die volgens zeggen op het privé-eiland van Jeffrey Epstein minderjarige meisjes misbruikte.
In dat licht is Willem-Alexander tot op heden braaf. Hij ging op het verkeerde moment op vakantie, kocht een duur bootje en knalt af en toe wat zwijntjes en patrijzen af in de Kroondomeinen. Klein bier voor prins pils.

Toeslagen-affaire

Van oudsher heb ik nul vertrouwen in de koning. Hij mag weg. Wel die speedboot inleveren. Het nut van de man is vrijwel nihil. Als je de balans opmaakt zijn de resultaten pover. Wel beschouwd is er ook in zijn geval sprake van een toeslagen-affaire: hij krijgt veel geld voor onbenullige activiteiten. Ik loop er een paar langs, maar wie een overzicht wil, kan zijn agenda raadplegen.

Hij verricht openingen. Geen onmisbare bezigheid. Bruggen, sluizen, bejaardenhuizen en musea gaan zonder hem ook wel open en hij jaagt de organisatie van het evenement alleen maar op kosten. En wat stelt het nou helemaal voor? Gordijntje wegtrekken, knop indrukken, fles champagne tegen een romp smijten.
Hij leest de troonrede voor en houdt andere toespraken. Als ik heel eerlijk moet zijn kan ik het geen denderend succes vinden. Spannend wordt het nooit. Je moet dit laten doen door Jochem Meyer, dan kunnen we in elk geval sneller weer naar het buffet.

Lees ook:
Koning ging schip in voor 2 miljoen

Gouden Eeuw

Hij moet verbindend zijn. Dat is dit jaar jammerlijk mislukt. Zie vakantie en speedboot in combinatie met corona. Laat ook maar zitten dus.
Hij gaat mee op handelsmissies. Onduidelijk is waarom. Als mascotte? Als uithangbord? Als smeermiddel? Het is voor mij moeilijk daar een vinger achter te krijgen, want ik verkeer niet in die kringen. Feit is wél dat we in de Gouden Eeuw de grootste handelsnatie ter wereld werden. Zonder koning. Als republiek.
Wie weet hoe goed het ons zal gaan wanneer we naar die situatie terugkeren. Maar dan beschaafder, zonder slavernij en kolonisatie.

De koning mag geloofsbrieven in ontvangst nemen van de buitenlandse ambassadeurs. Leest hij die eigenlijk wel? Want het diplomatiek schoelje trekt zich van god noch gebod iets aan omdat ze toch onschendbaar zijn. Dus wie weet wat erin staat.

Nou, eens kijken, hebben we nog meer… Ja! Het opspelden van de lintjes en het uitreiken van medailles. Voorstel ter vereenvoudiging: laten we dit voortaan uitbesteden aan brugklassers of Pantar-medewerkers.

Kop van Jut

Het enige echte nut van de koning vind ik zijn functie als Nationale Kop van Jut. Want hij niks terugzeggen en het volk kan voortdurend lekker verbaal op hem losgaan.
Overigens denk ik dat hij al een tijdje bezig is de firma af te bouwen. Het domein koningshuis.nl staat bijvoorbeeld nu al in de uitverkoop. Dat is veelzeggend. Best kans dat hij dat onderzoek zélf heeft aangevraagd om zichzelf met goed fatsoen onmogelijk te maken.

Laatste revisie op 30 december 2020.

(317 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

7 reacties op “Het twijfelachtig nut van de koning

  1. Hij is vast geschrokken van alle aandacht voor zijn missers. Hij meldde zich vandaag al met twee beveiligers op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis om bezorgd te informeren of ze het allemaal nog wel aan konden 😉

  2. Ceremonieel, ach ja, dat mag nog wel, hij oefent al aardig met bijpassende gelaatsuitdrukking. Maar dan tegen een aanvaardbare vergoeding, het is niet nodig om ieder gekroond hoofd te helpen aan een aanzienlijk aandelenvermogen, omdat zoveel kosten van hun levenswandel door het rijk worden betaald.

  3. We hebben een redelijk duur koniningshuis, omdat er maar 17 miljoen onderdanen zijn. Het Britse koningshuis, dat als duurder wordt gezien heeft veel meer onderdanen, zoals Canadezen en Australiërs.
    Zelf ben ik voor ceremoniele president zoals in Duitsland of Finland. Dus niet zo’n raar systeem als in de USA of Frankrijk, waar we niet eens de prenier van kennen. WimLex mag van mij dan best de eerste 5 jaar president zijn tegen de vergoeding die de Finse krijgt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share