Studentes UvA
Schandelijke taferelen

Het wangedrag van Professor Pik

Arbeidsrecht lijkt me echt een van de saaiste studies die je kunt verzinnen. Maar dáár had de hoogleraar arbeidsrecht R.B. van de UvA iets op gevonden! Volgens een uitgebreid artikel in de NRC maakte hij zich vijftien jaar lang schuldig aan ‘grensoverschrijdend gedrag’ ten opzichte van de vrouwelijke studenten. Zij konden extra studiepunten verdienen door met hem het bed te delen. Zijn bijnaam luidde al snel: een acht voor een nacht.

Bespringen

‘Grensoverschrijdend’ is een beleefd eufemisme voor (seksueel) machtsmisbruik. ’Schrijden’ is overigens een archaïsch woord dat ik niet kan rijmen met het bespringen van vrouwelijke studenten.

Macht erotiseert, zegt men. Ik heb dat nooit begrepen. Bij andere gevallen van grensoverschrijdend neuken viel mij steeds op dat de daders van die minkukels waren, van die schrikbarend lelijke mannen. Zoals die theaterdocent of die casting-director. Daarmee kun je toch niet zonder kotsen tussen de lakens?

Je zult als vrouw maar cum laude aan de Uva zijn gepromoveerd in het arbeidsrecht. Die hele bul is meteen geen fuck meer waard. Nou ja, oorspronkelijk dacht ze van wél natuurlijk, maar u begrijpt wat ik bedoel.

Sardines

Ik maakte het zelf ook mee, maar dat was nog in grenzeloos losbandige tijden, niemand die daarover viel. Maar het was even zo goed machtsmisbruik.
Ik had een collega die zich enthousiast op elke jonge stagiaire wierp zodra ze over de drempel stapte. Maar dat was tenminste nog een knappe vent om te zien. Niet om te ruiken overigens, want hij stonk uit zijn bek alsof hij zojuist een blik bedorven sardines had gebeft. En misschien was dat ook wel zo, al dan niet overdrachtelijk.

Lees ook:
Confrontaties met vervelende mensen

Destijds was ik overigens wel jaloers op zijn successen bij de dames. Velen met mij. Dat is sowieso dus niet bevordelijk voor de werksfeer. Wij voelden ons voortdurend op achterstand gezet. Maar zoals ik zei: dat waren andere tijden. Toen werd je er als leraar juist op aangekeken wanneer je niet verscheidene affaires had lopen.

Hoongelach

Toen de NRC het artikel wilde publiceren, spande de hoogleraar een kort geding aan: zijn naam mocht niet in de krant. De rechter gaf hem gelijk. Zijn privacy zou teveel worden aangetast. Hoongelach op internet. Dat kort geding had de hoogleraar zich kunnen besparen.

Nog een raad aan de toekomstige studenten: aan de UvA zijn heel veel studies te volgen zonder extra seksuele inspanningen in het curriculum. Oriënteer je dus vooraf terdege!

Afbeelding: Studentes op het Spui, Amsterdam. Intree-week of zoiets. Ze hebben niets te maken met het verhaal.

Laatste revisie op 21 mei 2019.

(1.203 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share