Ik zal handhaven

concertgebouw

Je maintiendrai, ‘Ik zal handhaven’ is de wapenspreuk van het Koninkrijk der Nederlanden. Maar handhaven is tegenwoordig niet echt het sterke punt van het koninkrijk en zeker ook niet van de stad Amsterdam. Dat handhaven, of meer het gebrek daaraan, leidt nogal eens tot laatdunkend commentaar.
Vandaag komt de cultuursector in verzet tegen de coronamaatregelen die de theaters en andere culturele instelling nog steeds tot sluiting dwingt.

Kapsalon

In de Kleine Komedie en in het Concertgebouw heeft men een kapsalon ingericht, want de kappers mogen wél open. Allerlei cabaretiers treden er op intussen. Niemand kan tenslotte een cabaretier verbieden om tijdens een knipbeurt de lolbroek uit te hangen.
Burgemeester Halsema heeft ferm aangekondigd dat ze zal handhaven.

Trauma

Ik wed dat ze nu in de kantine van de BOA’s, die dit karwei wel zullen moeten klaren, lootjes zitten te trekken wie erheen moet. Dat zal de ongelukkige ‘winnaar’ achteraf nog veel slapeloze nachten en therapie gaan kosten, want als je toevallig Freek de Jonge of Youp van ‘t Hek treft tijdens de handhaving word je verbaal volledig onderuit geschoffeld. Zonder trauma’s kom je daar niet weg.
Het handhaven zal daarom wel gebeuren zoals dat ook op de Wallen gebeurde: signaleren en snel doorlopen.
Desnoods nog even snel je haar laten knippen als BOA. Kom je toch een beetje netjes voor de dag als je later door Halsema op het matje wordt geroepen.

Ook gepubliceerd op Amsterdam Centraal

Laatste revisie op 21 januari 2022.

(96 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Lees ook:
Het duimpje van Halsema

3 reacties op “Ik zal handhaven

  1. Het handhaven is nog niet zozeer het probleem. Het willekeurig handhaven kan soms vredelievende, doorgaans heel brave mensen, woest maken. De ene keer wel de andere keer niet, maakt groot verschil. De boa die op een mooie dag (pittige) bonnen uitschrijft voor gezellig in het gras liggende zonaanbidders in het Westerpark, wegens niet houden van anderhalve meter afstand – is zeer waarschijnlijk niet dezelfde persoon die het aansluitende weekend rondvliegende keien rond het Museumplein met zijn schild staat te weren. Die heeft zijn bonnenboekje vast en zeker niet eens meegebracht.
    Gezagsdragers en regels interpreteerders dienen dat terdege te beseffen. En bij hun besluiten mee te wegen, op straffe van nog meer ongeregeldheid bij een volgend stukje amusement. Halsema heeft wat dat betreft geen gelukkige hand getoond, de ene groep ziet ze heel tolerant aan de andere groep stuurt ze een roedel handhavers op het dak.. Een perfecte stijl voor een permanent roerige stad.

    1. De meeste BOA’s zijn zeer onvoldoende opgeleid als het om inschatten van ‘handhaven’ gaat, wet is wet, dus: bon. Simpel. Bij een steeds mondiger maatschappij hoort ook een hoger educatieniveau van de handhavers, ook de politie dus, en de marechaussee etc. En zelfs burgemeesters gaan regelmatig in de fout als het gaat om inschatting van maatschappelijke problemen.
      (overigens zou ik graag door Youpie geknipt willen worden, kunnen we nog eens praten over zijn huiskameroptreden als ‘cabaret NAR’…
      Kortom: goeie actie van de theaters, beetje dom van Halsema..

      1. Dat is precies die willekeur waarop hierboven door mij wordt gewezen. De politie had het niet moeilijk bij De Kleine Komedie, maar ze wisten tevoren dat ze met redelijke, rustige mensen te maken hadden. Maar de bemoeienis had net zo goed achterwege kunnen blijven. Halsema laat eigen sympthieën en poitieke motieven te vaak meespelen in haar besluiten. Niet de ideale burgemeester voor Amsterdam.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share