Medelijden met de Floriade

Medelijden met de Floriade

En dan nu een spannend onderwerp: de Floriade. Niet in Amsterdam, Londen of Parijs, nee, in Almere. Inderdaad, dat is even een dompertje…
Vrijwel elke week rijd ik wel een keertje langs Almere. En dan voel ik medelijden. Niets ten nadele van Almere, maar hoelang bestaat Almere nu eigenlijk? Nog geen halve eeuw. Wordt hier niet enigszins een te grote broek aangetrokken?

Oorspronkelijk was Almere bedoeld als overloopgemeente voor Amsterdam. Als je in Amsterdam geen huis kreeg, kon je naar Almere. Ruimte zat. Almere is dus eigenlijk tweede keus. Zo ook nu met de Floriade, want Amsterdam was eveneens in de race. Gelukkig is dat niks geworden, want megalomane aspiraties zijn ook Amsterdam niet vreemd. Integendeel. De Floriade in Almere is dus eigenlijk een overloop-Floriade.

Nogal duur

Maar gaat het een beetje met die Floriade in Almere? Ik ben er nog niet geweest vanwege behoorlijk te duur. In het hoogseizoen 39 euro per persoon per dag. Een passe-partout is 79 euro. Opmerkelijk is dat inwoners van Flevoland 30 euro minder betalen. Dat is regelrechte regiodiscriminatie! Dat zouden we in Amsterdam eens moeten flikken! Dertig euro toeslag voor iedereen uit Flevoland die naar de Wallen wil! En dat zijn er nogal wat! Dan is Almere te klein, want daar hebben ze zelf geen Wallen. Bij mijn weten dan.

Vandaar dat ik niet zo positief ben over die Flevo-Floriade. Als ik over de A6 rijd ik word ik niet bepaald verleid om de afslag naar het parkeerterrein te nemen. Dat is hooguit halfvol, bij de nieuwe Lidl even verderop staan meer auto’s. Zelfs geen groot bord met de aansporing: Bezoek onze FlutFloriade!
Ook lees ik dat sommige paviljoens nog niet af zijn (inmiddels wel misschien?) en dat ‘de boel nog nauwelijks in bloei staat’.
Ik wil niet het risico lopen dat er voor bijna vier tientjes geen bal aan is, met als enige sensatie het vrijwel lege kabelbaantje over de A6.

Lees ook:
Kunst tussen industrie

Naar de volkstuin

Dan ga ik liever naar de voormalige Amsterdamse Floriade, het Amstelpark. Dat is gratis. Het Amstelpark hebben we overgehouden uit 1972, met een rijkdom aan bijzondere bomen en struiken. Daar is het veel mooier denk ik. En toen bestond Almere nog niet eens, haha! Of naar de Libelle Zomerweken! Ook in Almere, maar vast goedkoper.

Andere gratis mogelijkheden tot botanische verdieping zijn de vele Amsterdamse volkstuinen. Daar kan geen Floriade tegenop. Even opgezocht: Amsterdam heeft ruim 300 hectare aan volkstuinparken met in totaal ongeveer 6000 volkstuinen op 43 verschillende parken.
De Floriade in Almere heeft maar 60 hectare.

Altijd herrie

Idioot is wel dat beleidsmakers er altijd voor kiezen om de ‘groene longen’ in de buurt van vervuilers te situeren. Bij de snelweg of bij een vliegveld. Zo ook bij de Floriade in Almere. Je kunt zelfs met het kabelbaantje kijken waar alle herrie vandaan komt. Welke natuurminnende gedachten zouden daar achter zitten?

Laatste revisie op 9 juni 2022.

(176 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ximaar
1 jaar geleden

Zelf zie ik Almere als Amsterdam-Oost. (En Purmerend als Amsterdam-Noord.) Bedankt voor de Amstelpark-tip!

John Zwart
John Zwart
1 jaar geleden

Meewarige blikken van ‘échte Amsterdammers’ heb ik altijd gevoeld naar de pioniers in de drooggevallen klei, toen ik me daar vestigde eind jaren zeventig. Dat werd er niet beter op toen er uit allerlei windstreken gretige bestuurders zich aangetrokken voelden tot de wordende stad Almere, toen die flink in de groei raakte. Er een spoorweg Weesp-Almere-Lelystad aangelegd werd en er een heuse 2-strooks snelweg naar Friesland het ”dijkje rijden” verleden tijd maakte. Het is niet het beste soort machtsstrevers dat als vliegen op de stront zich op zo’n ‘new city’ storten. Almere mist ‘historie’ want daar gaan vele generaties overheen.… Lees meer »

Bart
Bart
Antwoord aan  John Zwart
1 jaar geleden

John, ik ken dat, ik ben 17 jaar geleden naar Lelystad verhuist (toen was die spoorlijn er gelukkig al een tijd, want geen rijbewijs, geen auto, werkte in Amsterdam). Maar Lelystad was niet de gedroomde uitweg uit Amsterdam: geen kunst (mijn vrouw is kunstenaar), geen cultuur, geen theater etc., slechts veel, heel veel, inmiddels ook mooi groen. Dat vergoedde veel, maar zeker niet alles: de ‘bestuurscultuur’ is nog steeds die van de ambtenaren van het RIJP, (rijksinstituut voor de IJsselmeerpolders), hoge petten en veel eigendunk (kijk naar de Provinciebestuurders!), kortom het leven in de Polder is voor ex-Amsterdammers nog steeds… Lees meer »

John Zwart
John Zwart
Antwoord aan  Bart
1 jaar geleden

Je hebt kennelijk in Lelystad de Sunsation Festivals gemist, en die waren steeds in principe gratis, kan de Almeerse Haute Culture nog wat van leren…

Bart
Bart
Antwoord aan  John Zwart
1 jaar geleden

Daar zijn we wel eens geweest, maar kon niet altijd boeien… een tentoonstelling van mijn vrouw in het stadhuis had zoveel ‘ambtelijke’ voeten in de aarde dat ze die maar voortijdig beëindigd heeft, en verder is Lelystad vooral ‘LELIJK’, dus we hopen snel weg te kunnen.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
5
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x