Openbaar toilet in Engeland 1979
Schandelijke taferelen

Plassen en Prinsjesdag

Prinsjesdag werd deze week geheel overschaduwd door de commotie rond wildplassende vrouwen. Zo gaat dat in het Nederlandse medialandschap. Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen.
In het uiterst onwaarschijnlijke geval dat u deze kwestie heeft gemist: tweeënhalf jaar geleden plaste een mevrouw na het sluiten van de kroeg in het wild op het Leidseplein. Zij kreeg een boete.

Mijn fantasie verfilmt altijd direct zo’n voorval. Heeft de agent gewacht tot ze klaar was? Of is hij tijdens het misdrijf maar meteen gaan schrijven? Ik zie de norse handhaver in stoere spreidstand voor de gehurkte vrouw staan. De urinerivier stroomt richting zijn schoenen. Geërgerd springt hij achteruit. Boete: 140 euro.

Hoongelach

Een paar jaar (!) later buigt een rechter zich over deze zaak. De vrouw is het er niet mee eens dat ze een boete heeft gekregen. Er zijn namelijk veel te weinig toiletten voor vrouwen in de stad. De vrouw krijgt ongelijk, maar de boete wordt verlaagd naar 90 euro. De mannelijke rechter vindt dat ze ook in een urinoir had kunnen plassen.
Een golf van hoongelach en verontwaardiging gaat door de samenleving. Terecht, want urinoirs zijn smerig, onveilig en alleen ingericht op de privacy van mannen.

Schertsfiguur

De kwaliteit van de rechtspraak in Nederland is over het algemeen goed. Maar van sommige rechters vraag je je wel eens af of ze ooit werkelijk hebben deelgenomen aan het maatschappelijk verkeer. Of zijn ze vanuit een elitair gymnasium direct doorgestroomd naar de rechtenstudie en vervolgens in een rechtbank geplempt? Dit was er zo een volgens mij. Geen enkel contact met de werkelijkheid. In elk geval begrijp ik waarom de Hoge Raad niet voor hem was weggelegd. Zet deze schertsfiguur direct op non-actief.

Lees ook:
De boetes zijn weer hoger

Komt allen!

Amsterdam moet intussen maar eens flink aan de slag met openbare toiletten. In de meeste Europese grote steden zijn ze gewoon voorhanden. En nog schoon ook. Amsterdam wil zo nodig een toeristenmagneet zijn, maar een beleid voor openbare toiletten is er niet. Laatste nieuws is dat een grote groep vrouwen vanavond op het Leidseplein het urinoir gaat testen. Komt allen!

Boven een put pissen, mag dat wél?

Over de afbeelding bij dit artikel: Een openbaar toiletgebouw in Engeland (1979, eigen foto, bewerkt). Opvallend zijn de verschillende ingangen voor Ladies, Girls, Gentlemen en Boys. Kennelijk werd dit veiliger gevonden.
Een non heeft blijkbaar hoge nood en spoedt zich richting de ‘Ladies’.

Laatste revisie op 30 mei 2020.

(226 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share