apocalyps
Schandelijke taferelen

Van na de oorlog. Nog wel…

In 1981 en 1983 demonstreerden we met een half miljoen mensen tegen de plaatsing van kruisraketten met kernkoppen in Nederland.
Ik denk nog steeds dat we daar goed aan deden, want aan oorlogszuchtig gedrag moet je geen ruimte geven. Er zijn genoeg andere manieren om de vrede te handhaven, als men maar genoeg zijn best doet.

Koude Oorlog

De demonstratie was nog in de tijd van de Koude Oorlog en de gedachte was dat we met die kruisraketten de wapenwedloop tussen het Westen en het Oostblok alleen maar verder zouden aanjagen. Want de Russen zouden op hun beurt uiteraard ook weer meer kernwapens in stelling brengen. De in Nederland geplaatste Amerikaanse kruisraketten waren bedoeld als ‘lichtere variant’ kernwapen om ook op het slagveld in te kunnen zetten. Hoe verzin je het.
Het was een zeer indrukwekkende demonstratie. Een van de mooiste leuzen was: ‘Ik ben van na de oorlog en dat wou ik graag zo houden’. De ‘oorlog’ was de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen daarvan waren door de ouders en grootouders van ons babyboomers omstandig en uitgebreid doorverteld.

Gewoon zielig om te zien

Met de oorlog in Oekraïne kunnen we alleen maar vaststellen dat het oorlogsbedrijf minstens nog even barbaars en primitief is als voorheen. Het brengt de wereld niets dan leed, dood en ellende. De wapens zijn iets geavanceerder geworden, maar er vallen nog steeds tienduizenden doden in een maand tijd. Ze rijden nog steeds met hun tankjes en gepantserde legervoertuigen met onduidelijke afkortingen een andere land in. Het is gewoon zielig om te zien (als het niet zo verschrikkelijk was). Ze hebben feitelijk geen benul van waar ze aan begonnen zijn, lopen vast en beginnen uit frustratie (of uit verveling) maar gewoon burgers de executeren. Vergeleken bij de Tweede Wereldoorlog is de situatie dus geen zier veranderd.
De Russen hebben al hun legermaterieel duidelijk gemarkeerd met een grote letter Z, zodat de de Oekraïners precies kunnen zien op wie ze moeten mikken met hun radar- en lasergestuurde anti-tank wapens. Onbegrijpelijk dom. Maar dat is die hele oorlog.

Lees ook:
Milieucrimineel van het jaar

Tienduizenden doden

Volgens Oekraïense berichten zijn er bij de Russen al 20.000 doden te betreuren. Dit cijfer is onbetrouwbaar, maar halverwege maart maakten de Russen per ongeluk al melding van de helft daarvan. Aan Oekraïense kant zal het aantal doden inmiddels ook wel boven de tienduizend zijn. We zullen het pas weten wanneer de oorlog is afgelopen.

Wel kunnen we vaststellen dat er inmiddels zeker vier miljoen mensen op de vlucht zijn. Verdreven van in puin geschoten huis en haard. Beroofd van hun dagelijkse leven. Ik denk er elke dag aan, als ik met mijn zoontje de simpele dingen doe als pianoles en zwemles. Gewoon naar school gaan, een uitje naar het speelparadijs of het poppentheater.
De vluchtelingen hebben dat niet meer. Omdat het Kremlin vindt dat het grootste land ter wereld nog niet groot genoeg is.

De verboden waarheid

Lang vroegen mensen zich na de Tweede Wereldoorlog af hoe het toch mogelijk was dat de Duitse bevolking zich door Hitler zo had laten opzwepen en misleiden.
We zien nu een nieuw voorbeeld bij Poetin: je verbiedt gewoon de waarheid en gooit iedereen in de gevangenis die hem vertelt. Er zijn zoveel dingen die we dachten achter ons gelaten te hebben, maar we zijn tachtig jaar terug in de tijd. De barbarij is nooit weggeweest, heeft hooguit gesluimerd of was ver van ons bed.
Het is schokkend hoe makkelijk het is om binnen een paar weken tienduizenden mensen over de kling te jagen.
Mijn vertrouwen in de mensheid als geheel is weer een stuk gedaald.

Laatste revisie op 6 april 2022.

(151 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

2 Reacties

 • Bart

  Vertrouwen in de mensheid, tsja, dat is een lastige: de ‘mensheid’ is er nu eenmaal, en vertrouwen in jezelf is voor de meeste mensen doodnormaal, maar in je medemens..
  Poetin is een schurk, niet omdat hij als leider zijn land ‘verdedigt’ maar omdat hij andere mensen dood maakt, zonder de ultieme weg van overleg en dialoog te volgen. Onschuldige mensen zijn altijd het slachtoffer van dit soort schurken. Er is maar één weg voor dit soort lagere diersoorten: afschieten.. Half Rusland walgt van deze vent, en heel Europa waarschijnlijk ook, dus tribunaal (enige keer dat ik het met die mafkees van Baudet eens ben)..
  Oorlog is een misdaad tegen de mensheid, helaas door diezelfde mensheid bedacht!
  Wanneer is de ‘mensheid’ zover dat ze respect en liefde, dan wel begrip voor elkaar heeft?

 • John Zwart

  Ik neem aan dat je mijn artikel op 24 maart op facebook hebt gelezen:
  …Maar een feit is dat de oorlog in Oekraïne ongeveer vastgelopen is in een ouderwetse afknijpoorlog, zoals ooit in vervlogen tijden een Frans en een Duits leger trachtte ”de nederlanden” de wil van hun heersers buiten ons grondgebied op te leggen. Er is meer overeenkomst, de oorlog waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden verwikkeld was, de tegenstander werd gesteund door de Kerk van Rome, Poetin wordt gesteund door de Russische Orthodoxe Kerk. De invloed van de patriarchen van vandaag is vergelijkbaar met die van de bisschoppen en kardinalen in vervlogen eeuwen.
  Ooit beklom een Russische soldaat in wolken van kruitdamp de Reichstag van Berlijn om daarop de vlag van zijn land te planten. Dat moeten we niet onderschatten, het beleg van de Russische steden en de latere opmars naar Berlijn in competitie met de Amerikanen had miljoenen Russische doden geëist. De Sovjet Unie van Moskou voelde zich gerechtvaardigd om gecompenseerd te worden met veel grondgebied en werd op zijn beurt een gevreesde wereldmacht. De volgende atoombewapening en race naar de maan was door die Sovjet Unie niet op te brengen, de idealistische breuklijn in de wereld had in bewapening te veel gevraagd. Europa kon sws niet volgen en zocht bescherming onder de NATO paraplu om de druk uit het oosten te kunnen weerstaan.
  Om een vredige wereld te bereiken had de anti-kernwapen mentaliteit in Europa gelijk op met de perestrojka in Rusland veel eerder in gang moeten komen… De lijn van Nikita Chroesjtsjov moet de geheime dienst carrièreman Wladimir Poetin een doorn in het oog zijn geweest. Zijn zicht op de wereld was het groeien van macht door brute kracht en niet in symbiose door onderhandeling en het sluiten van compromissen. Het streven van de man, klein van gestalte, voortgebracht door een organisatie die zich voortdurend boven alle wetten mag stellen, werd de hoogste positie in het Kremlin bereiken – en zo zitten de Russen opgescheept met een ongenaakbaar persoon die een soort moderne tsaar van een herboren wereldrijk wil zijn. Het herstel van de oude Sovjet grenzen zal hem niet lukken zelfs al richt hij daarmee het hele Russische kernland te gronde…
  De jeugdige dienstplichtigen van Poetin die een glorietocht werd beloofd willen liefst naar huis. Poetin stuurde een ”bevrijdingsleger om te denazificeren” dat vastliep in een land dat niet ”bevrijd” wil worden en hem vervloekt. Ondertussen zit dat Russische leger met meer dan10% verliezen in manschappen op veilige afstand van de belangrijke Oekraïense steden, om deze met ver dragend geschut en raketten te bestoken – waardoor ze van dag tot dag meer en meer in een verzameling rokende puinhopen veranderen. Achtergebleven burgers en verdedigers verblijven in schuilkelders met gebrekkige voorzieningen en distribueren de restanten voedsel en drinkwater. Hoe bevrijdt de wereld zich uit deze nachtmerrie? JZ 23.03.2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share