De ellende die Amerika heet

New York

Tijdens zo’n corona-crisis komt weer eens tot uiting wat een vreselijk land dat Amerika toch eigenlijk is. Ik zie ook de mooie kanten, maar het is een dagelijks opspelende irritatie waar nauwelijks aan te ontkomen valt.

Zeker, er is prachtige natuur en er zijn geweldige cultuuruitingen (hiphop uitgezonderd, mijn persoonlijke aversie). Maar politiek en moreel is het in veel opzichten een ‘failed state’. Dit wordt nog eens kundig voor het voetlicht gebracht door de volslagen nutcase die nu president is.

Democratische mythe

Veel Amerika-kenners gaven in het verleden hoog op van de democratie aldaar. Ik herinner me Charles Groenhuijsen, die in zijn tijd als correspondent tijdens verkiezingen altijd lyrisch was over de Amerikaanse democratie. Een voorbeeld voor de wereld!
Ik heb dat nooit begrepen. Het land heeft een oneerlijk kiesstelsel, dat in 2012 kundig is gemanipuleerd door de republikeinen. Uiteraard in hun voordeel, waardoor de wereld nu opgescheept zit met voornoemde nutcase.

Waarschijnlijk komt de democratisch mythe voort uit het feit dat bijna elke knuppel die in Amerika een besluit mag nemen gekozen behoort te worden. Van sheriff tot gouverneur. Dit leidt hier en daar tot de grootste mafkezen in de lokale politiek. In mijn ogen is dus de democratie in de VS ver te zoeken.

Spijkerhard kapitalisme

Het is het land van zogenaamd de onbegrensde mogelijkheden. Behalve voor de half miljoen daklozen, minderheden in de ghetto’s, gevangenen en de miljoenen mensen die leven in bittere armoede.

De huidige crisis legt onbarmhartig het schrijnend gebrek aan solidariteit bloot, het spijkerharde kapitalisme zonder mededogen, het ontbreken van een sociaal vangnet en een betaalbare ziektekostenverzekering. Honderdduizenden arbeiders werden gewoon op straat geflikkerd toen de corona-crisis toesloeg. Wie bij Amazon (van miljardair Jeff Bezos, met een vermogen van 116,9 miljard dollar) klaagt over het gebrek aan beschermende maatregelen in het bedrijf, mag per direct vertrekken. Amazon zit nu ook in Nederland. Koop daar niet, ze verdienen over de ruggen van hun werknemers.

Lees ook:
Ik mocht mij er niet mee bemoeien

Rechtspraak

Het stupide religieus conservatisme onderdrukt andersdenkenden, homo’s, transgenders, vrouwen die een abortus willen en alles wat hun god verboden heeft. Die god is een heel benepen, kleinzielig en conservatief godje dat van theepartijtjes houdt. Je hebt er feitelijk niks aan. De kleine Soedanese god Bes zou nog een beter alternatief zijn. Die is tenminste vrolijk.

De rechtspraak is in veel teveel gevallen een financieel vervuilde schijnvertoning. De gevangenissen (ook commercieel uitgebaat) puilen uit. Er zitten zeven miljoen mensen in de gevangenis, dat is één op de vier gevangenen wereldwijd. En uiteraard zijn het merendeels niet-blanken. In veel staten bestaat nog de doodstraf. Hoezo ‘voorbeeld voor de wereld’?

Egoïsme

In elk geval gaat het land, waar uiteraard ook heel veel goede mensen wonen, een zeer zware tijd tegemoet met deze corona-crisis. Amerika betaalt de prijs voor zijn stuitend gebrek aan humaniteit, zijn geldzucht, egoïsme en de tenenkrommende domheid van de president.
O zeker, de Verenigde Staten zijn niet te beroerd om bakken met geld te doneren aan landen die ondersteuning nodig hebben. Even de genereuze patser uithangen. Maar wel op hún voorwaarden. Berucht is het intrekken van de steun aan arme landen voor hulp aan vrouwen op het gebied van seksuele voorlichting, geboortebeperking, kraamzorg en veilige abortussen. Want abortus, daar was Trump tegen.

Onlusten

Ik zou er niet van opkijken wanneer er in het land over enige tijd onlusten zouden uitbreken. De president noemt een ondergrens van 100.000 corona-doden in de VS een ‘heel laag cijfer’. Het land is dus gedoemd, want tot dusver heeft Trump de crisis alleen maar gebagatelliseerd. Misschien moeten we vast noodhulp gaan optuigen voor al die arme mensen in de USA.

Laatste revisie op 8 februari 2021.

(637 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Één gedachte over “De ellende die Amerika heet

  1. Het lijkt of de recente miskleunen en oprispingen aan de andere kant van de oceaan een stop op een vat vol lang opgekropte ergernissen bij jou heeft opengetrokken…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share