Wreedheid
Schandelijke taferelen

De onuitroeibare wreedheid

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding is er veel aandacht voor de eindfase van de Tweede Wereldoorlog. De NOS heeft daarover een mooie site. Andere media wijden er eveneens artikelen aan.
Ook de wreedheden komen aan bod. Zoals het executeren van verzetsmensen, het massaal doodschieten van krijgsgevangen en natuurlijk de niet aflatende jacht op de joodse medeburgers.

Oorlog geeft ruimte aan allerlei psychopaten die dan ook ongeremd hun gang gaan. Types als Joachim Peiper en Reinhard Heydrich bouwden een weerzinwekkende reputatie op. Het zijn mensen die normaal gesproken door de maatschappelijke instituties nog enigszins beteugeld worden in hun ziekelijke driften. Maar binnen oorlog en dictatuur krijgen ze vrij spel. Daarom is het belangrijk te strijden tegen fascisme, rechts-extremisme, religieus extremisme en zware criminaliteit. Want juist het groepsverband legitimeert en ontremt het handelen van het individu. En het zijn er altijd meer dan je zou verwachten.

Vuurwerk

Dikwijls begint het ‘klein’, zoals bij de persoon die onlangs een stuk vuurwerk in de anus van een kat ontstak. De kat overleefde dit niet. De wreedheid als bizar vermaak. Binnen de context van een extreme beweging kan zo’n zieke geest later helemaal tot ontplooiing komen en de ergste misdaden begaan. Wij zagen daarvan recent voorbeelden bij IS, waar men zich te buiten ging aan het martelen en onthoofden van ‘ongelovigen’.

Het kleine kind

Afgelopen week werd in mijn woonplaats de Marokkaanse crimineel Rachid Kotar geliquideerd voor een sportschool. Risico van het vak, kun je zeggen, maar het blijft een mens. Veel erger is dat het gebeurde in het bijzijn van zijn vierjarig zoontje. Het arme kind rende in ontzetting weer de sportschool binnen onder het roepen van ‘mijn vader, mijn vader!’.
Het is niet het eerste incident waarbij een ouder in het bijzijn van jonge kinderen werd doodgeschoten, het gebeurde ook Luana Luz Xavier. Dit gangsterliefje was eveneens niet smetteloos, maar kom op, hoe diep kun je zinken om haar te vermoorden in het bijzijn van familie en kinderen?

Lees ook:
Gewoon glashard blijven liegen

De nu vermoorde crimineel schijnt een concurrent van Ridouan Taghi te zijn geweest. Het spoor lijkt dus weer te leiden naar degene die de afgelopen jaren met allerlei moordopdrachten de wreedheid in Nederland een verderfelijke nieuwe impuls heeft gegeven. Die gast moeten ze pakken, anders gaan we Mexico achterna. *)

De wreedheid is van alle tijden. Je zou toch zeggen dat we inmiddels genoeg van het verleden hebben kunnen leren om de stap te maken naar een meer mensvriendelijke maatschappij. Maar nee, het onkruid steekt telkens weer de kop op. Waakzaam blijven dus. En schoffelen, altijd maar schoffelen…

Afbeelding: Pixabay.

Update: Op 16 december 2019 werd Ridouan Taghi opgepakt in Dubai.

Laatste revisie op 16 december 2019.

(223 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

3 Reacties

  • Arnoud Hugo

    Namens JohN, die het niet lukte om een reactie te plaatsen (hebben anderen dit ook?):

    Het zelflegitimeren van het individu als proces naar het plegen van wreedheid in groepsverband, is een effect dat het verdient blijvend onder de aandacht gehouden te worden.
    Het speelt in alle verbanden, ook heel klein, begint al bij klassegewijs treiteren van 1 leerling die de pech heeft daarvoor te worden uitgekozen. En als er niet ingegrepen wordt op de verschillende niveaus kan dat uitgroeien tot uitroeien – om wat dan ook, een andere politieke overtuiging dan die van de macht,  of aanhangen van een ander geloof dan die overheersend  is. De boefjes, die drugskoerieren voor de echte handelaren, kunnen uitgroeien tot monsters als T. en zijn tot iedere wreedheid in staat. Onderweg moeten ze gestopt worden, voor hun geest totaal verminkt en ongevoeligheid toeslaat. Er zijn autoritaire landen waar de zittende macht in handen is van zulke mensen die qua karakter niet verschillen van T. In deze landen smeult voortdurend genocide gevaar.

    Ik vind de rest van het stuk, met het wijzen op de gevolgen van het getuige zijn van dergelijke wandaden door jonge kinderen een beetje buiten het grote kader vallen. Natuurlijk is het onmenselijk maar wat kan dat figuren als T nou schelen. Overwegingen van de kwetsbaarheid van een kinderzieltje zijn de lieden die zich met machts- en wraakliquidaties bezig houden volkomen vreemd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share