Het lijkt me ingewikkeld om een bekende Nederlander te zijn. Los van de egostrelende aspecten, is het een zwaar bestaan. Je sociale leven wordt een schijnvertoning, want wie vindt jou nou écht aardig? Wie zijn je echte vrienden als het erop aankomt?
Ik moest daaraan denken bij het overlijden van Wim de Bie. Vanwege zijn weblog genaamd ‘Bieslog’ stond hij eens wat achteraf op een blogfeestje, de uitreiking van de Dutch Bloggies. Dat zijn de Oscars van de blogwereld (een bescheiden vergelijking, vonden ze zelf). Dat was meen ik in 2008.
Verdekt opgesteld
Wim stond verdekt opgesteld in het halfduister (hij was tenslotte geen Gordon of Joling), maar was niettemin opgemerkt door een al wat ‘oudere jongere’. Die kwam gretig op hem af, want hij wilde nu eindelijk wel eens zijn jeugdheld de hand schudden, zoals hij stelde. Ja, je moet tenslotte een excuus hebben om meneer De Bie te benaderen.
Het slachtoffer lachte wat ongemakkelijk, stelde zijn hand genereus beschikbaar om geschud te worden en stamelde wat woorden als ‘ja’, ‘leuk’ en ‘jazéker’. Dat laatste antwoordde hij op de vraag van de ‘oudere jongere’ of hij soms ook diens weblog las. Maar verder weidde hij daar niet over uit, hetgeen bij de ‘oudere jongere’ toch wat twijfels opriep of dat wel waar was. Hij durfde niet door te vragen.
Er volgde nog wat gekeuvel in korte zinnen, maar het was duidelijk dat Wim de Bie zich beter thuis voelde in de kunstmatige huid van een van zijn beroemde typetjes. Gelukkig voor Wim ging er op het podium iets lawaaiigs plaatsvinden, waardoor verdere conversatie onmogelijk werd.
Eigen kliekjes
Kijk, dat is nu het nadeel van bekende Nederlander zijn. Zeker als je wat sociaal geremd bent, zoals De Bie. Iedereen komt maar op je af, gaat soms zelfs amicaal lopen doen en ondertussen kun je er maar zelden achter komen wie daadwerkelijk interessant voor je is.
Bekende Nederlanders blijft vaak niets anders over dan samen te scholen in eigen kliekjes. Op elkaars verjaardagen, op boekenballen, in sociëteiten of andere exclusieve gelegenheden.
Blamage
Wim de Bie was een bekende Nederlander, maar de onbekende Nederlanders wisten dus vrijwel niets van hem. Was hij getrouwd? Ja, met Ernestine. Had hij kinderen? Twee. Had hij een rijbewijs? Geen idee. Waar woonde hij nu eigenlijk? Je zou je daar echt in moeten verdiepen om daar achter te komen. Anekdote: ik probeerde het met ChatGPT, maar dat werd een enorme blamage. Voor ChatGPT. Die zogenaamde ‘artificiële intelligentie’, koppelde hem aan Karla Peijs, voormalig minister van Verkeer en Waterstaat en Commissaris der Koningin in Zeeland. Hier moet dus nog wat artificieel werk verzet worden.
Mazzel gehad
Sommige sterren worden volslagen onbereikbaar voor andere leuke mensen. Ze leven in een eigen universum. Ik heb dus eigenlijk nog behoorlijk mazzel gehad dat ik Wim de Bie op die bijeenkomst de hand kon schudden.
Laatste revisie op 15 april 2023.