De nutteloosheid van de open brief

De nutteloosheid van de open brief

Ik word altijd droevig van open brieven. Het is een knullige stijlvorm. De schrijver wil tegen iets protesteren of iets gedaan krijgen. Zijn doelwit is doorgaans een publieke figuur: de premier, de koning, de blonde profeet.
Maar hij is (terecht) bang dat zijn betoog wordt genegeerd. En daarom maakt hij het hele volk deelgenoot van de inhoud. Dat moet dan een beetje druk zetten. Maar het volk heeft wel iets anders aan het hoofd dan open geneuzel. En dus is de open brief uiteindelijk een machteloos gebaar.

Deprimerende achterbuurten

Ik google even op de term ‘open brief’ en raak verzeild in de deprimerende achterbuurten van het openbrievenproza.

Hier: columniste Ingrid de Moel in ‘Binnenlands Bestuur’:
‘Geachte heer Rutte, beste Mark,’
Kies eerst, mevrouw De Moel, beste Ingrid, kies eerst of je formeel of amicaal gaat doen tegen onze premier. Wanneer je hem straks namelijk gaat uitkafferen is het amusanter als je de toon formeel houdt.

En dan vervolgt Ingrid: Ik weet niet of ik bij u moet zijn, maar ik weet even geen ander.
Ja, hallóóóó Ingrid! Godnoggantoe! Het is dan wel een open brief, maar zó open hoeft nou ook weer niet. Ze weet even geen ander… De geadresseerde had dus net zo goed Louis van Gaal kunnen zijn. Of Britt Dekker. Dondert niet. Of stop je brief in een fles en flikker hem van de Scheveningse pier. Flessenpost is de ultieme open brief.

Open scheldkanonnade

Een andere open brievenschrijver is meneer Bron. Hij is gepensioneerd en een gepassioneerd PVV-er. Hij gaat de premier eens flink op z’n nummer zetten met een open scheldkanonnade. Meneer Bron is ‘het helemaal beu’ dat zijn belastingcentjes worden gebruikt voor de pensioenen en uitkeringen van allerlei nietsnutten en profiteurs in ‘landen van herkomst’: “Ik ben het beu om te horen dat ik mijn zuur verdiende centjes moet afstaan aan de 5 of meer kindjes van Ronaldo, Ivanojev, Rachid en Mohamed, die bij hun moeder in het thuisland leven en die hier € 900,- werklozensteun of O.C.M.W. opstrijken.”

Baggerstroom

Geen idee wat OCMW is, maar ik durf het niet te vragen, want de hoge bloeddruk dampt bij de briesende heer Bron nu al tussen de regels uit: “Dus doe mij en de rest van de Nederlandse bevolking een heel groot plezier. Pak je koffers Rutte en rot op uit het Catshuis en neem a.u.b. de hielenlikkers van je regeringspartij mee…”

Die hele baggerstroom van open brieven is vergeefse moeite. Tegenwoordig gebruikt men Twitter. De tweet is de ingedikte en gevriesdroogde vorm van de open brief. Plak er de hashtag #markrutte bij en je krijgt misschien zelfs antwoord. Niet dat je dáár veel aan hebt, maar je bent tenminste héél eventjes gelezen.

Lees ook:
Steeds meer wijsneuzen en gelijkhebbers

Laatste revisie op 2 februari 2019.

(342 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
E.J. Bron
E.J. Bron
7 jaar geleden

U bent zéér slecht geïnformeerd. Meneer Bron is NIET gepensioneerd en meneer Bron heeft deze brief op zijn site geplaatst, maar NIET geschreven.
ZWETSER!

JOHNN
JOHNN
7 jaar geleden

Om het weer een beetje in het brede te trekken (tot nu toe teveel eer voor meneer Bron) wil ik als mijn opvatting vermelden:
De ‘open brief’ lijkt in het algemeen op een slecht geschreven column of commentaar, door een slechte schrijver, vanuit een kokerzicht verontwaardiging. Geschreven als wanhoopsdaad zonder zelfs maar een vleugje humor. Vooral het laatste maakt zulke schrijfsels onverteerbaar.

Ximaar
Ximaar
7 jaar geleden

Grappig. Nog wat bronvermelding. Dhr Bron heeft dit ook al eens op 14 april 2015 dit bericht op zijn webplek geplakt. Daarin zit ook de eerdere versie van ene Mien uit Boxtel op een forum in feb 2015 verwerkt:
http://trefpunt.forum2go.nl/trefpunt-t31-2810.html?xs_preview=st.0.jasidogdotcom

OCMW’s, Openbaar Centra voor Maatschappelijk Welzijn vind je alleen in Vlaanderen en Rutte zal daar niets mee hebben.

Mien plakte het waarschijnlijk uit het rechtsactueelforum http://rechtsactueel.com/2013/08/29/brief-van-een-65-plusser/ waar het al 2 jaar eerder te bewonderen was. Idd dezelfde text maar dan niet gericht aan Rutte en wel een link met de situatie in België.

Ximaar
Ximaar
Antwoord aan  Arnoud Hugo
7 jaar geleden

Aan de andere kant is het een ordinaire kettingbrief met de vraag om te worden gedeeld. Dat is idd al veel gebeurd en nu doe jij er ook aan mee. 😉

Er staat overigens nergens van wie deze brief nu echt is of wie hem het eerste plaatste en dan vermoed ik dat het om een grap gaat waar rechts en links intuinen.

JOHNN
JOHNN
7 jaar geleden

Ha ha, zulke open brieven zouden aan mevrouw Miltenburg moeten worden verzonden. Die heeft veel ervaring hoe daarmee om te gaan.

E.J. Bron
E.J. Bron
7 jaar geleden

De brief is NIET van meneer Bron en mneer Bron is eveneens NIET gepensioneerd!! DESINFORMATIE!!!!

Anonymous
Anonymous
Antwoord aan  Arnoud Hugo
7 jaar geleden

Ja, dit comment is inderdaad van meneer Bron. Als webmaster zou ik me eerst eens wat beter informeren van tevoren als ik jou was, voordat je bagger op je site plempt!

E.J. Bron

JOHNN
JOHNN
Antwoord aan  E.J. Bron
7 jaar geleden

Peter Selie, maar ja daar lijkt me ook niet op te vertrouwen 😉

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
13
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x