Open Brief
Even afreageren

De nutteloosheid van de open brief

Ik word altijd droevig van open brieven. Het is een knullige stijlvorm. De schrijver wil tegen iets protesteren of iets gedaan krijgen. Zijn doelwit is doorgaans een publieke figuur: de premier, de koning, de blonde profeet.
Maar hij is (terecht) bang dat zijn betoog wordt genegeerd. En daarom maakt hij het hele volk deelgenoot van de inhoud. Dat moet dan een beetje druk zetten. Maar het volk heeft wel iets anders aan het hoofd dan open geneuzel. En dus is de open brief uiteindelijk een machteloos gebaar.

Deprimerende achterbuurten

Ik google even op de term ‘open brief’ en raak verzeild in de deprimerende achterbuurten van het openbrievenproza.

Hier: columniste Ingrid de Moel in ‘Binnenlands Bestuur’:
‘Geachte heer Rutte, beste Mark,’
Kies eerst, mevrouw De Moel, beste Ingrid, kies eerst of je formeel of amicaal gaat doen tegen onze premier. Wanneer je hem straks namelijk gaat uitkafferen is het amusanter als je de toon formeel houdt.

En dan vervolgt Ingrid: Ik weet niet of ik bij u moet zijn, maar ik weet even geen ander.
Ja, hallóóóó Ingrid! Godnoggantoe! Het is dan wel een open brief, maar zó open hoeft nou ook weer niet. Ze weet even geen ander… De geadresseerde had dus net zo goed Louis van Gaal kunnen zijn. Of Britt Dekker. Dondert niet. Of stop je brief in een fles en flikker hem van de Scheveningse pier. Flessenpost is de ultieme open brief.

Open scheldkanonnade

Een andere open brievenschrijver is meneer Bron. Hij is gepensioneerd en een gepassioneerd PVV-er. Hij gaat de premier eens flink op z’n nummer zetten met een open scheldkanonnade. Meneer Bron is ‘het helemaal beu’ dat zijn belastingcentjes worden gebruikt voor de pensioenen en uitkeringen van allerlei nietsnutten en profiteurs in ‘landen van herkomst’: “Ik ben het beu om te horen dat ik mijn zuur verdiende centjes moet afstaan aan de 5 of meer kindjes van Ronaldo, Ivanojev, Rachid en Mohamed, die bij hun moeder in het thuisland leven en die hier € 900,- werklozensteun of O.C.M.W. opstrijken.”

Baggerstroom

Geen idee wat OCMW is, maar ik durf het niet te vragen, want de hoge bloeddruk dampt bij de briesende heer Bron nu al tussen de regels uit: “Dus doe mij en de rest van de Nederlandse bevolking een heel groot plezier. Pak je koffers Rutte en rot op uit het Catshuis en neem a.u.b. de hielenlikkers van je regeringspartij mee…”

Die hele baggerstroom van open brieven is vergeefse moeite. Tegenwoordig gebruikt men Twitter. De tweet is de ingedikte en gevriesdroogde vorm van de open brief. Plak er de hashtag #markrutte bij en je krijgt misschien zelfs antwoord. Niet dat je dáár veel aan hebt, maar je bent tenminste héél eventjes gelezen.

Lees ook:
Stoppen doorgeslagen

Laatste revisie op 2 februari 2019.

(344 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

13 Reacties

 • E.J. Bron

  U bent zéér slecht geïnformeerd. Meneer Bron is NIET gepensioneerd en meneer Bron heeft deze brief op zijn site geplaatst, maar NIET geschreven.
  ZWETSER!

  • Arnoud

   Dat moet meneer Bron dan niet hier zetten, maar duidelijk op zijn eigen site, waarop hij blijkbaar allerlei gejatte rotzooi plempt.

 • JOHNN

  Om het weer een beetje in het brede te trekken (tot nu toe teveel eer voor meneer Bron) wil ik als mijn opvatting vermelden:
  De ‘open brief’ lijkt in het algemeen op een slecht geschreven column of commentaar, door een slechte schrijver, vanuit een kokerzicht verontwaardiging. Geschreven als wanhoopsdaad zonder zelfs maar een vleugje humor. Vooral het laatste maakt zulke schrijfsels onverteerbaar.

 • Ximaar

  Grappig. Nog wat bronvermelding. Dhr Bron heeft dit ook al eens op 14 april 2015 dit bericht op zijn webplek geplakt. Daarin zit ook de eerdere versie van ene Mien uit Boxtel op een forum in feb 2015 verwerkt:
  http://trefpunt.forum2go.nl/trefpunt-t31-2810.html?xs_preview=st.0.jasidogdotcom

  OCMW’s, Openbaar Centra voor Maatschappelijk Welzijn vind je alleen in Vlaanderen en Rutte zal daar niets mee hebben.

  Mien plakte het waarschijnlijk uit het rechtsactueelforum http://rechtsactueel.com/2013/08/29/brief-van-een-65-plusser/ waar het al 2 jaar eerder te bewonderen was. Idd dezelfde text maar dan niet gericht aan Rutte en wel een link met de situatie in België.

  • Arnoud Hugo

   Mooi werk! Het komt er eigenlijk op neer dat dit de tekst is van een ‘open standaardbrief’ die in gebruik is bij de onderbuik van Nederland. En België.
   Die OCMW’s had ik ook al herleid naar België, maar ik kon ze niet plaatsen in de brief aan Rutte. Maar jouw toevoeging verklaart een en ander.
   En dan verwijt meneer Bron mij dat ík allerlei bagger om mijn site plemp. Sneu.

   • Ximaar

    Aan de andere kant is het een ordinaire kettingbrief met de vraag om te worden gedeeld. Dat is idd al veel gebeurd en nu doe jij er ook aan mee. 😉

    Er staat overigens nergens van wie deze brief nu echt is of wie hem het eerste plaatste en dan vermoed ik dat het om een grap gaat waar rechts en links intuinen.

    • Arnoud Hugo

     Mwah, een grap die niet als zodanig wordt herkend is natuurlijk geen grap. Ik denk toch dat iemand zich op enig moment serieus heeft zitten opwinden en dat de tekst populair is geworden in PVV-kringen. 🙂

  • Arnoud Hugo

   Maar deze reactie is wél van de heer Bron? In elk geval neem ik er nota van dat de open brief niet van meneer Bron is en dat hij niet gepensioneerd is. Al heb ik het gevoel dat het in principe allemaal niet zoveel uitmaakt.

   • Anonymous

    Ja, dit comment is inderdaad van meneer Bron. Als webmaster zou ik me eerst eens wat beter informeren van tevoren als ik jou was, voordat je bagger op je site plempt!

    E.J. Bron

    • Arnoud Hugo

     Ach, het ging mij slechts om een voorbeeld van een volslagen nutteloze open brief. En of deze nu wel of niet van meneer Bron is doet er eigenlijk niet toe. Want een anonieme open brief op de site van meneer Bron raakt helemáál kant nog wal. Maar ik begrijp intussen dat het blog van Bron veeleer functioneert als open beerput. Durft men niet voor z’n mening te staan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share