Ik word altijd droevig van open brieven. Het is een knullige stijlvorm. De schrijver wil tegen iets protesteren of iets gedaan krijgen. Zijn doelwit is doorgaans een publieke figuur: de premier, de koning, de blonde profeet.
Maar hij is (terecht) bang dat zijn betoog wordt genegeerd. En daarom maakt hij het hele volk deelgenoot van de inhoud. Dat moet dan een beetje druk zetten. Maar het volk heeft wel iets anders aan het hoofd dan open geneuzel. En dus is de open brief uiteindelijk een machteloos gebaar.

Deprimerende achterbuurten

Ik google even op de term ‘open brief’ en raak verzeild in de deprimerende achterbuurten van het openbrievenproza.

Hier: columniste Ingrid de Moel in ‘Binnenlands Bestuur’:
‘Geachte heer Rutte, beste Mark,’
Kies eerst, mevrouw De Moel, beste Ingrid, kies eerst of je formeel of amicaal gaat doen tegen onze premier. Wanneer je hem straks namelijk gaat uitkafferen is het amusanter als je de toon formeel houdt.

En dan vervolgt Ingrid: Ik weet niet of ik bij u moet zijn, maar ik weet even geen ander.
Ja, hallóóóó Ingrid! Godnoggantoe! Het is dan wel een open brief, maar zó open hoeft nou ook weer niet. Ze weet even geen ander… De geadresseerde had dus net zo goed Louis van Gaal kunnen zijn. Of Britt Dekker. Dondert niet. Of stop je brief in een fles en flikker hem van de Scheveningse pier. Flessenpost is de ultieme open brief.

Open scheldkanonnade

Een andere open brievenschrijver is meneer Bron. Hij is gepensioneerd en een gepassioneerd PVV-er. Hij gaat de premier eens flink op z’n nummer zetten met een open scheldkanonnade. Meneer Bron is ‘het helemaal beu’ dat zijn belastingcentjes worden gebruikt voor de pensioenen en uitkeringen van allerlei nietsnutten en profiteurs in ‘landen van herkomst’: “Ik ben het beu om te horen dat ik mijn zuur verdiende centjes moet afstaan aan de 5 of meer kindjes van Ronaldo, Ivanojev, Rachid en Mohamed, die bij hun moeder in het thuisland leven en die hier € 900,- werklozensteun of O.C.M.W. opstrijken.”

Baggerstroom

Geen idee wat OCMW is, maar ik durf het niet te vragen, want de hoge bloeddruk dampt bij de briesende heer Bron nu al tussen de regels uit: “Dus doe mij en de rest van de Nederlandse bevolking een heel groot plezier. Pak je koffers Rutte en rot op uit het Catshuis en neem a.u.b. de hielenlikkers van je regeringspartij mee…”

Die hele baggerstroom van open brieven is vergeefse moeite. Tegenwoordig gebruikt men Twitter. De tweet is de ingedikte en gevriesdroogde vorm van de open brief. Plak er de hashtag #markrutte bij en je krijgt misschien zelfs antwoord. Niet dat je dáár veel aan hebt, maar je bent tenminste héél eventjes gelezen.

Lees ook:
Heel veel haat en harteloosheid

Laatste revisie: feb 2, 2019 @ 18:11.

(268 keer gelezen)

 

13
Reageer op dit artikel

avatar
5 Reactie 'draadjes'
8 Antwoorden in dit 'draadje'
0 Volgers
 
Reactie met meeste antwoorden
Meest actieve discussie
5 Auteurs van reacties
ArnoudXimaarAnonymousJOHNNArnoud Recente auteurs van reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Nieuwste Oudste Meest gestemd
Abonneren op
E.J. Bron
Gast
E.J. Bron

U bent zéér slecht geïnformeerd. Meneer Bron is NIET gepensioneerd en meneer Bron heeft deze brief op zijn site geplaatst, maar NIET geschreven.
ZWETSER!

Arnoud
Gast
Arnoud

Dat moet meneer Bron dan niet hier zetten, maar duidelijk op zijn eigen site, waarop hij blijkbaar allerlei gejatte rotzooi plempt.

JOHNN
Gast
JOHNN

Om het weer een beetje in het brede te trekken (tot nu toe teveel eer voor meneer Bron) wil ik als mijn opvatting vermelden:
De ‘open brief’ lijkt in het algemeen op een slecht geschreven column of commentaar, door een slechte schrijver, vanuit een kokerzicht verontwaardiging. Geschreven als wanhoopsdaad zonder zelfs maar een vleugje humor. Vooral het laatste maakt zulke schrijfsels onverteerbaar.

Ximaar
Gast
Ximaar

Grappig. Nog wat bronvermelding. Dhr Bron heeft dit ook al eens op 14 april 2015 dit bericht op zijn webplek geplakt. Daarin zit ook de eerdere versie van ene Mien uit Boxtel op een forum in feb 2015 verwerkt:
http://trefpunt.forum2go.nl/trefpunt-t31-2810.html?xs_preview=st.0.jasidogdotcom

OCMW’s, Openbaar Centra voor Maatschappelijk Welzijn vind je alleen in Vlaanderen en Rutte zal daar niets mee hebben.

Mien plakte het waarschijnlijk uit het rechtsactueelforum http://rechtsactueel.com/2013/08/29/brief-van-een-65-plusser/ waar het al 2 jaar eerder te bewonderen was. Idd dezelfde text maar dan niet gericht aan Rutte en wel een link met de situatie in België.

JOHNN
Gast
JOHNN

Ha ha, zulke open brieven zouden aan mevrouw Miltenburg moeten worden verzonden. Die heeft veel ervaring hoe daarmee om te gaan.

E.J. Bron
Gast
E.J. Bron

De brief is NIET van meneer Bron en mneer Bron is eveneens NIET gepensioneerd!! DESINFORMATIE!!!!

JOHNN
Gast
JOHNN

Peter Selie, maar ja daar lijkt me ook niet op te vertrouwen 😉

Pin It