baby met laptop
Persoonlijke notities

Herrie in de tent

Al na een week beperkt corona-huisarrest hebben mensen herrie in de tent. Men is nu eenmaal niet gewend met zovelen op elkaars lip te zitten. Vooral de kinderen zijn een extra belasting. Plus het feit dat ze ook nog secuur ingeroosterd thuisonderwijs dienen te krijgen.

Nog nóóit had de school zo makkelijk praten. Laat ik de juffen (m/v) vast wat feedback geven: vanuit thuis ziet het eruit of jullie achteloos wat voorgekookte onderwijsprogramma’s online gooien en verder eindelijk eens rustig achterover kunnen leunen.

Irritatiegrens

Dat is natuurlijk niet zo, maar de verleiding is bij ouders groot om dat te gaan denken. Vooral omdat de programma’s nogal eens vastlopen en het inloggen meer gedoe is dan we gewend zijn. Met op de achtergrond kiftende koters is de irritatiegrens dan al gauw overschreden.

Nou, en dán gaat het hard hoor, binnen een week. Je denkt ‘fijn in het weekend naar bos, hei of strand’, nee, mocht niet, asociaal want geen anderhalve meter afstand. Vergissing.

Ik houd niet van strand, dus ik heb er niet aan meegedaan, maar ik kan me echt wel voorstellen dat die mensen even in de fout gingen. Corona-kinderziekten zullen we maar zeggen. Eigenlijk net zoiets als Rutte die per ongeluk toch nog een hand gaf.

Vluggertje

Vroeger kon je lekker naar je werk om aan de hectiek van het huishouden en het gezin te ontsnappen. Kan niet meer. Even lekker een vluggertje ter ontspanning is er ook niet meer bij met al die kinderen om je heen. Tenzij je ze wel héél vrij hebt opgevoed.

Tja, wat gaan we hieraan doen? Bizarre tijden vragen om draconische maatregelen. Allereerst moeten de kinderen natuurlijk worden aangepakt, want die vormen het grootste probleem nu de scholen dicht zijn.

Twee of meer wordt lastig

Laten we aannemen dat u er meer dan één heeft. Pas bij twee of meer wordt het lastig namelijk. Een enig kind kan geen ruzie maken met broer of zus.

Zorg dus dat u telkens maar één kind tegelijk hoeft af te handelen. Koop een ‘bench’. Normaal zijn ze voor honden, maar kinderen kun je er ook in kwijt als het moet.

Leg een dekentje op de bodem en stop één van de kinderen erin met een boek. Tip: leg eerst uit wat een boek is. Geef geen iPad, want die maakt geen Wifi-verbinding in een bench. Een bench is namelijk natuurkundig gesproken een kooi van Faraday en daardoor komt het netwerksignaal niet binnen. Leg uit wat een kooi van Faraday is. Kijk, dan hebben ze binnen vijf minuten toch al twee dingen geleerd. Daar kan geen school tegenop. Bijkomend voordeel: hun mobieltje doet het ook niet in de bench.

Vergeten ze nooit meer

Het andere kind geeft u intussen zelf thuisonderwijs. Allereerst kookles natuurlijk. Geef een kookboek en laat het kind alles zelf uitzoeken. Anders ben je alsnog veel tijd kwijt. Geef vlak voor het avondeten kooktentamen. Als het te vreten is hoef je dan niet zelf te koken.

Lees ook:
De man die door zijn paard zakte

Voor meer theoretische vakken zet u het kind aan de keukentafel. Gebruik geen online lessen, maar haal van zolder uw eigen taal- en rekenboekjes. Dat zal ze leren. Niet dat softe gedoe van allerlei geinige animaties op een scherm, maar gewoon eindeloos tafels leren en staartdelingen maken. Bij protesten streng straffen: een kwartier in de hoek staan, tik met de vliegenmepper op de vingers (zo’n elektrische graag). Toch weer een leermomentje: leg uit dat ‘een tik op de vingers krijgen’ een oud-Hollandse uitdrukking is. Vergeten ze nooit meer.

Rust in de tent

Het lijkt drastisch allemaal, ouderwets ook, maar u zult versteld staan hoeveel rust dat in de eerder genoemde tent geeft. Na een uurtje of zo wisselt u af en gaat de volgende in de bench. Laat hem vooraf even plassen, anders krijg je dát weer! U kunt natuurlijk ook schuur of balkon gebruiken ingeval de bench al bezet wordt door de gezinslabrador.

Nu even niet

Dik kans dat u deze aanpak ouderwets en overdreven vindt. Maar er zijn nu eenmaal kinderen die tijdens zo’n corona-quarantaine als een Jack Russell met tien Red Bulls op krijsend door de kamer gaan rennen. Dat kun je nu even niet hebben.
Daar heeft zelfs Ouders van Nu geen betweterige oplossingen voor. Deze benadering is dan een uitkomst.

Plot twist

Dan nu even een plot twist in dit rare verhaal. In sommige gezinnen komt mijn baldadige aanpak aardig in de buurt van de realiteit, of is het zelfs nog erger. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) worden er ieder jaar 119.000 kinderen mishandeld, misbruikt of verwaarloosd. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van alle kinderen in Nederland. Bron: Zorgwijzer. Nu alle scholen dicht zijn, wordt de situatie alleen maar erger voor die kinderen. Ik heb het vermoeden dat hier onvoldoende aandacht voor is tijdens deze coronacrisis. Laten we dus ook weer niet zoveel afstand tot elkaar houden dat we misstanden niet in de gaten hebben. Blijf letten op álle kinderen in de straat, want school kan het nu niet.

Laatste revisie op 9 februari 2021.

(352 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Een reactie

  • Henk van S tot S

    Een hoop ouders zullen het achteraf wel met de schoolonderwijzers eens zijn, dat ze etters van (=door hun slecht opgevoede) kinderen hebben.
    😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share