Vandaag is het prachtig weer om op de volkstuin te zitten. Het is voor veel Amsterdammers een geliefde plek om te recreëren. Dat veel complexen vlakbij een snelweg of industrieterrein liggen is buitengewoon eigenaardig. Ze zijn immers voor rust en frisse lucht. Maar achtergrondlawaai mag kennelijk de pret niet drukken.
In Amsterdam en omgeving zijn minstens 30 volkstuincomplexen met elk dikwijls een paar honderd tuinen. Duizenden Amsterdammers hebben hier dus plezier van. Op de meeste volkstuinen staat ook een huisje, meestal voorzien van (buta)gas, stromend water en soms ook zelf opgewekte elektriciteit.
Moestuin steeds zeldzamer
Het pure volkstuinieren is er wel een beetje af tegenwoordig. Enkele decennia geleden werd er nog volop groente en fruit verbouwd en was minstens een deel van de tuin ingericht als moestuin. In deze tijd zijn bonenstokken, bedjes met sla en boerenkool een tamelijke zeldzaamheid. Het zijn merendeels siertuinen geworden met soms de vreselijkste tierelantijnen uit het tuincentrum.
De meeste mensen zien de volkstuin als een goed en goedkoper alternatief voor de stacaravan of het strandhuisje. Een flink grasveld met tegelterras en dat is het dan wel. In het clubhuis is er op zaterdagavond bingo en klaverjassen.
Ideeën voor tuinmeubelen
Mensen die geen volkstuin hebben kunnen er toch van genieten. In en nabij het historische dorp Sloten zijn wel drie volkstuincomplexen: VAT, Eigen Hof en Lissabon. Je kunt er prachtig wandelen, de volkstuinders bespieden en ideeën opdoen voor je tuinmeubelen.
Het meest pure tuincomplex dat ik ken ligt in Amstelveen, bij de Nesserlaan. Daar gaat het uitsluitend om het tuinieren. Er staan geen huisjes op, elke tuinder heeft een klein stukje grond waarop groenten, laag fruit en bloemen worden geteeld. Het lijkt wat saai, maar het ziet er juist heel gezellig uit.
Wat is volgens u het mooiste tuincomplex van Amsterdam en omstreken?
Dit artikel verscheen eerder op Amsterdam Centraal.
Laatste revisie op 13 oktober 2024.
Quote:
“Dat veel complexen vlakbij een snelweg of industrieterrein liggen is buitengewoon eigenaardig. Ze zijn immers voor rust en frisse lucht. Maar achtergrondlawaai mag kennelijk de pret niet drukken.”
Geen rust en “frisse lucht” gevuld met fijnstof. Geen wonder dat Amsterdammers al maar dommer worden. 😉
Zie (vooral onder 3e afbeelding) van:
http://www.kennislink.nl/publicaties/meer-luchtvervuiling-lager-iq
Terreinen die werden toegewezen voor volkstuin complexen werden niet gekozen vanwege rust en frisse lucht. Het betrof vaak ‘rafelranden’, overschietend land na aanleg van wegen en spoorlijnen. Op een toekomstig uitbreidingsplan dat (voorlopig) niet gerealiseerd werd.
Gezien de vele leuke linkjes vraag ik me toch altijd af wat precies je vervolgstappen zijn als je zo’n stukje van mij hebt gelezen. 😉
Meestal doe ik niet zoveel met die linkje.
Veel komen er uit het verleden; deze was ter sprake gekomen bij een discussie over het gevaar van afritten van een snel/rondweg dicht langs huizen en scholen.
Dat het nu naar boven/ter sprake kwam, is het gevolg van een wat overactief associatievermogen.
Ik zie nu, dat mijn “antwoord” niet echt een antwoord was, maar een verklaring van sommige van mijn reacties 😉
Je vraag was, wat mijn vervolgstappen zijn, nadat ik een stukje van je lees.
Meestal ga ik over tot de (wan)orde van de dag 🙂
Een enkele keer stuur ik een link van je artikel door naar een Amsterdams familie lid.
Je kan een Amsterdammer wel uit Amsterdam halen, maar de volkstuin blijft kriebelen.
Als kleindochter van Amsterdamse grootouders heb ik veel dagen door gebracht op hun prachtige volkstuin met gras, mooie bloempartijen en natuurlijk het huisje voor de verkoeling.
Bedankt voor de herinnering.
Dank je voor de leuke reactie, Bianca. Weet je nog welk tuincomplex het was?
Mijn antwoord was helaas niet compleet zie ik nu. Er moest staan “als Brabantse kleindochter van Amsterdamse grootouders”. Deze specifieke volkstuin bevond zich in Eindhoven vlakbij het vliegveld.Ik vermoed dat het ondertussen is opgeslokt in de vele uitbreidingen van Eindhoven Airport.