Geen moment in gevaar geweest

Geen moment in gevaar geweest

Ik heb nog even afgewacht of er nog wat kwam, maar nee: de kwestie was blijkbaar afgedaan. Toch had ik wel wat meer kritische vragen van onze vaderlandse pers verwacht omtrent de noodlanding van het Transavia-vliegtuig tijdens de zomerstorm, afgelopen zaterdag.

De passagiers ‘kwamen los van hun stoel’, huilden, gilden en zagen in een flits hun leven aan zich voorbijtrekken. Het cabinepersoneel klonk panisch en brulde “Brace for impact!”
Maar Transavia, de piloten en allerlei deskundigen meldden achteraf: men is geen moment in gevaar geweest. Ondertussen blijkt uit de communicatie met de verkeerstoren dat het toestel op sommige momenten moeilijk onder controle te houden was. Maar toch: niets aan de hand. Zomerstorm in een glas water.

Geen paniek

Het zou voor de passagiers toch prettiger zijn geweest wanneer het personeel op het hachelijke moment zélf even had omgeroepen dat het er weliswaar wat ruig aan toe ging, maar dat er geen reden was tot paniek. Van buiten af oogde alles ook redelijk normaal, gezien de omstandigheden. De stewardessen vergaten het maken van geruststellende opmerkingen. De piloten hadden daar natuurlijk geen tijd voor.
Hierdoor zagen de passagiers zichzelf al als middelpunt van de herdenkingsdienst, waar premier Rutte zijn medeleven betuigde. Ook dát nog!

Maar ja, de imagoschade, hè? Die moest worden beperkt. Te laat. Ik vermoed dat binnenskamers het cabinepersoneel gigantische op zijn/haar flikker heeft gekregen van het Transavia-management.

Betweter

Het is natuurlijk niet gepast om als leek achteraf de betweter uit te hangen, daarvoor heb ik nu eenmaal te weinig vlieguren op de Microsoft Flightsimulator. Maar passagiers mogen verwachten dat het cabinepersoneel stressbestendig is en dat het een geruststellende invloed heeft op de passagiers, juist op dit soort momenten. Dat had achteraf 170 telefoontjes gescheeld waarin alles moest worden uitgelegd.

Lees ook:
Bloot

Foto: Still uit video van Schipholhotspot.

Laatste revisie op 5 februari 2019.

(529 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ximaar
Ximaar
8 jaar geleden

Mijn luchtdoop was als stagiair een retourtje Zestienhoven – Beek. Een klein toestel met 8 zitplaatsen en enorm veel wind, uiteindelijk tot 8 bft. Onderweg wel zo’n luchtzak gehad dat iedereen een hele tijd in de riemen hing. Bij terugkeren op Zestienhoven was er een groot vliegtuig voor ons die 3x een doorstart maakte. Daar hingen wij in de lucht op te wachten en dat gaf de burger geen moed. Die luchthaven heeft het nadeel van 1 landingsbaan, waardoor je niet kan kiezen voor een altenatief bij harde zijwind. Schiphol heeft wel een alternatief en is ook het dichtste bij… Lees meer »

JOHNN
JOHNN
8 jaar geleden

Mensen maken iets mee wat anderen niet beleefden. Om het interessant te maken wordt het verhaal spannender dan de werkelijkheid. Door onze wedstrijdmedia komt er meteen veel onzin los. De vraaggesprekken in de aankomsthal: Ik hoorde een mevrouw zeggen dat het doodeng was want het vliegtuig stuiterde op en neer op het neuswiel bij de landing… Op het filmpje is duidelijk te zien dat het toestel netjes gelevelled werd en met het hoofdlandingsgestel het eerst de runway raakte, Wel stuurboord eerst en toen pas bakboord, door een heftige windvlaag, maar het zag er onder de omstandigheden van windkracht 9 heel… Lees meer »

Henk van S tot S
Henk van S tot S
Antwoord aan  JOHNN
8 jaar geleden

Er was toch wel een slordigheidje in de totale gang van zaken:
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/28/transavia-deed-geen-noodoproep-bij-verzoek-landing-eindhoven/

JOHNN
JOHNN
Antwoord aan  Henk van S tot S
8 jaar geleden

Ik heb alleen de records vanaf het aanvliegen van Schiphol gehoord, daarin hoorde ik niets over het aanvankelijk aanvliegen van Eindhoven. De enige indicatie dat er iets spannend was was dat de piloot een tijdje op de frequentie van de verkeerstoren bleef uitzenden. Dat duidt op nervositeit, maar verder vond ik dat de mevrouw professioneel heel goed,bezig was. Ze maakte netjes excuus voor de radiofout. De landing zag er ook goed uit op het filmpje. Pluim voor die dame! Ik zag een ander filmpje waarop een KLM toestel landde op dezelfde baan in hetzelfde uur als die TRA vlucht. Dat… Lees meer »

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
4
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x